سنگ سیاه و 11 مدل مختلف آن | انواع سنگهای سیاه قیمتی
سنگهای قیمتی همواره یکی از عناصر جذاب و ارزشمند در فرهنگها و تمدنهای مختلف بودهاند. یکی از محبوبترین و خاصترین انواع سنگهای قیمتی، سنگهای سیاه هستند که با زیبایی و رمز و راز خاص خود توجه بسیاری از علاقهمندان را به خود جلب میکنند. در این مقاله به بررسی انواع سنگهای سیاه قیمتی، خواص و ویژگیهای آنها و نحوه شناسایی و استفاده از آنها خواهیم پرداخت.
سنگهای قیمتی از دیرباز به عنوان نمادهایی از قدرت، ثروت و زیبایی شناخته شدهاند. هر کدام از این سنگها دارای ویژگیها و خواص خاصی هستند که آنها را منحصر به فرد میکند. در این میان، سنگهای سیاه به دلیل رنگ عمیق و رازآلود خود، جایگاه ویژهای در دنیای سنگهای قیمتی دارند. این سنگها علاوه بر زیبایی ظاهری، دارای خواص درمانی و روحانی نیز هستند که از دیرباز مورد توجه بودهاند.
گفتیم که سنگهای سیاه قیمتی فقط در یک نوع نیستند و انواع مختلفی دارند؛ که ممکن است تمایز قایل شدن بین آنها برای شما سخت باشد. بنابراین در ادامه ۱۱ مدل متنوع از سنگ سیاه که در صنعت جواهرات کاربرد دارند را معرفی کردهایم.
۱- عقیق سیاه
عقیق اغلب به رنگهای آبی تیره، سبز یا قهوهای در طبیعت یافت میشود. اما عقیق سیاه نیز از جمله نایابترین سنگها و گران قیمتترین عقیقهاست که میتوان از طبیعت به دست آورد. این سنگ سیاه اغلب در جواهرات به عنوان نگین جواهرات و به حالت محدب و گنبدی شکل صیقل داده میشود و روی جواهرات شما با شکوه خاص و منحصربهفردی مینشیند. عقیق سیاه معمولاً یا نگین انگشتری است یا برای آویزهای گردنبند به کار میرود.
استرالیا منبع ۹۷ درصد از تمام عقیقهای روی زمین است و تنها تعداد اندکی از معادن عقیق در آفریقا هستند. آمریکای جنوبی و اروپای شرقی نیز در تولید طبیعی دست دارند. جالب اینجاست که در سال ۲۰۰۸، ناسا اعلام کرد یک منبع عقیق باورنکردنی و غیرمنتظره را روی سطح کره مریخ کشف کرده است.
۲- اوپال سیاه
اوپالهای سیاه که میتوانند به رنگ آبی تیره، سبز یا قهوهای به نظر برسند، نادرترین و گرانقیمتترین سنگها به شمار میروند. آنها اغلب در جواهرات به عنوان دامبله و اشکال گنبدی استفاده میشوند. استرالیا منبع ۹۷ درصد کل اپالهاست. اوپال سیاه به شدت کمیاب است به طوری که فقط چند کشور در آفریقا، آمریکای جنوبی و اروپای شرقی را میتوان به عنوان دیگر منابع اوپال نام برد.
«شفق قطبی استرالیا» نام ارزشمندترین اوپال سیاهی است که تاکنون یافت شده است. این گوهر کمیاب در سال ۱۹۳۸ در لایتنینگ ریج کشف و استخراج شد. این گوهر ۱۸۰ قیراطی به خاطر اندازه بزرگ و خال های زیاد و پر رنگش مورد تحسین قرار گرفته است. در سال ۲۰۰۵ این اوپال سیاه را ۷۶۳ هزار تا یک میلیون دلار آمریکا ارزش گذاری کردند.
سنگ اوپال سیاه موجب افزایش خلاقیت می شود. عواطف و احساسات را بهبود می بخشد. نشانگر عدالت است و از دارنده اش محافظت میکند.
۳- کهربای سیاه
کهربا یا تورمالین سیاه، بر خلاف عقیقهای سیاه، به نام schorl نیز معروف است و رایجترین سنگ در طیف گسترده سنگهای کهربا به شمار میرود. در حقیقت، ۹۵ درصد از کل کهرباهای یافت شده در جهان به رنگ سیاه هستند. مقدار بالای آهن در این ماده معدنی دلیل داشتن رنگ غنی و مات آن است. از آنجا که کهرباها به طور طبیعی به شکل باریک و دراز تشکیل میشوند، به طور کل، به صورت چند وجهی برش میخورند و در انواع جواهرات زینتی از جمله گردنبند، دستبند، انگشتر طلا و گوشواره استفاده میشوند.
داستان جالب در مورد کهربای سیاه این است که در زمان ملکه ویکتوریا به عنوان سنگ جواهر مخصوص مراسم سوگواری استفاده میشد. از نظر ملکه ویکتوریا کهربای سیاه، تنها سنگ مناسب برای برگزاری این مراسم بود. در نتیجه استفاده از کهربای سیاه در مراسم عزاداری را اجباری کرد. البته، بیشترین حجم استفاده از کهربای سیاه به عنوان سنگ مخصوص عزاداری در زمان مرگ پرنسس آلبرت در سال ۱۸۶۱ میلادی اتفاق افتاد. در آن زمان همه زنان حاضر در مراسم سوگواری مجبور بودند از کهربای سیاه استفاده کنند.
۴- اونیکس سیاه (سنگ باباغوری یا عقیق سلیمانی)
سنگ باباغوری (اونیکس سیاه) از سنتیترین انواع سنگهای سیاه محسوب میشود و قرنها است که در جواهرات و طراحیهای تزئینی مورد استفاده قرار می گیرد. سربازان روم باستان، نقوش و تصاویر قهرمانان خود را روی نوارهای عقیق حک می کردند تا از آنها الهام و قدرت بگیرند. در زمان سلطنت ملکه ویکتوریا، از سنگ باباغوری یا اونیکس برای گل سینه یا گردن آویز استفاده میشد. در دوره جنبش آرت دکو یا هنر تزیینی، سنگ باباغوری طراحی متضادی را به جواهرات یاقوت و مرمر را اضافه کرد.
سنگ اونیکس سیاه در جواهرات مدرن به شکل نگین ریز یا دامله (گنبدی) شکل میگیرد و مانند کهربا در همه نوع جواهرات یافت میشوند. اونیکس به شکل حکاکی شده در سنگ تراشیهای داخلی و برجسته خارجی نیز کاربرد دارد.
سنگ «اونیکس» از کوارتز و مگنیت تشکیل شده و جزء گروه مواد معدنی سیلیکات است و اغلب به رنگ مشکی در دسترس علاقهمندان میگیرد. گفته شده است که نام سنگ «اونیکس» از عبارتی یونانی به معنای ناخن یا پنجه گرفته شده که مربوط به یک افسانه یونانی قدیمی است.
این سنگ از محبوبیت بالایی بین علاقهمندان به سنگ برخوردار است. این سنگ اغلب به رنگ مشکی دیده میشود که برخی از آنها رگههای قهوهای، سفید و قرمز دارند که به «سارادونیکس» معروف هستند؛ همچنین انواع دیگر سنگ اونیکس نیز به رنگهای سبز، قرمز، خاکستری و سیاه- سفید وجود دارد که به اندازه رنگ مشکی آن طرفدار ندارند. معادن سنگ اونیکس عمدتا در هند، ماداگاسکار و برزیل وجود دارند اما در کالیفرنیا، مکزیک، چین و یمن نیز میتوان سنگ «اونیکس» را یافت.
اونیکس به دلیل رنگ خاص و کنتراستی که با طلا و سایر سنگها ایجاد میکند، همیشه یکی از گزینههای خوب و انتخابهای اول جواهر سازها برای ساخت کارهای فاخر به شمار میرود و از دسته سنگهای زینتی است که هم به شکل مات و هم به شکل براق در دسترس قرار دارد. این سنگ در برخی از موارد با سنگ «عقیق سیاه» به دلیل شباهت ظاهری اشتباه گرفته میشود، تفاوت این دو سنگ به دلیل آگات موجود در اونیکس است که نوارهای موازی دارد در صورتی که آگات «عقیق سیاه» به شکل نوارهای منحنی است.
ما در فروشگاه آنلاین گالری پرسته انواع زیورآلات طلا با سنگ اونیکس سیاه را عرضه میکنیم. میتوانید با کلیک روی دکمهی زیر این محصولات را مشاهده کنید.
۵- الماس سیاه
الماس سیاه، که به نام کربونادو نیز مشهور است، با انواع الماس سفید یا مدلهای متداول دیگر از جنبههای بسیاری متفاوت است. یکی از تفاوتهای مهم بین الماس سیاه و سفید این است که با وجود این که الماس سیاه یا بلک دایموند به سختی الماس سفید است اما به دلیل دارا بودن ساختار متفاوت در برابر فشار دوام و تحمل بیشتری دارد. علاوه بر این، الماس سفید از بلورهای تکی تشکیل شده است اما الماس سیاه از میلیونها بلوری که به هم پیوند خوردهاند. بیشتر الماس سیاه جهان در دو کشور جمهوری آفریقای مرکزی و برزیل استخراج می شود و نسبت به انواع رنگهای دیگر الماس بسیار کمیاب است.
بیشتر الماسهای سیاهی که در جواهرات به کار میروند طبیعی نیستند و در آزمایشگاه ساخته میشوند؛ یعنی به شیوهای که الماسهای سفید گرما داده میشوند تا رنگ سیاه به خود بگیرند تا ما در بازار جواهر آنها را با نام الماس سیاه خریداری کنیم. الماسهایی که در آزمایشگاه ساخته میشوند در همه چیز کاربرد دارند؛ حلقه انگشتری، دستبند، گردنبند و گوشواره.
۶- تورمالین سیاه
تورمالین سیاه رایجترین رنگ در تورمالین است. سنگهای قیمتی تورمالین سیاه در اشکال مختلف فانتزی و سنتی و طیف وسیعی از روشهای برش، موجود است. سنگهای قیمتی تورمالین سیاه دارای سختی ۷ تا ۷/۵ از۱۰ در مقیاس موس هستند. یعنی دوام و مقاومت بالایی دارند. از این سنگ سیاه قیمتی در ساخت جواهرات بهوفور استفاده میشود.
۷- سنگ قیمتی جاسپر سیاه
جاسپر یکی از انواع سنگهای قیمتی کوارتز است. جاسپر معمولاً از نظر ظاهری یک سنگ قیمتی چند رنگ، راه راه، لکهدار یا شعله ور است. این سنگ میتواند تقریباً در هررنگی شکل بگیرد ومتداولترین الگوهای جاسپر شامل تیلههای جالب رگهدار، حلقههای مداری، رگهها، لکهها و شعلهور شدن است. سنگهای جاسپر معمولاً کم عمق برش داده میشوند. سختی آن در مقیاس موس ۶/۵_۷ از ۱۰ است برای هرنوع طراحی جواهرات مناسب است. آویز، گردنبند و انگشتر جاسپر از دوام و سختی بالایی برخوردارند و دربرابر سایش و پارگی مقاومت زیادی دارند.
۸- ابسیدین (Obsidian)
ابسیدین یا شیشهی آتشفشانی، سنگی غنی از سیلیکات است که بافت شیشهای سیاه رنگ دارد و از سرد شدن سریع ماگما به وجود میآید. نام این سنگ برگرفته از Obsius است که یک رومی بود که سنگی مشابه را کشف کرد.
به علت فقدان شکاف، شکستگی صدفی، و لبههای صاف و منظم پس از شکستن، این سنگ تیغههای تیزی دارد. ابسیدین طی سالیان طولانی توسط کلمبیاییهای آمریکای میانه و مصریان باستان، برای ساخت نوک پیکان و شمشیر و همچنین برای زیورآلات مورد استفاده قرار میگرفت. رنگ تیرهی ابسیدین به خاطر وجود آهن و منیزیم است. سنگ سیاه ابسیدین را میتوان بر اساس ویژگیهای مختلف آن به چند گروه طبقه بندی کرد:
- خالدار(ابسیدین برفریزه یا بادامی)
- تسمهای یا رگهدار (ابسیدین قهوهای مایل به قرمز، بسیار تیره، و کدوتنبل)
- سنگریزه یا گرههای کوچک (اشک آپاچی)
- ابسیدین براق (ابسیدین براق، چشم گربه، رنگین کمان، و آتشی)
به خاطر کدر بودن اغلب گونههای ابسیدین، این سنک عموماً با برش کابوچون (دامله) برش داده میشود. ابسیدین سنگی قدرتمند برای محافظت از انرژیهای منفی است. این سنگ را گاهی «سنگ حقیقت» هم مینامند زیرا موجب فاش شدن رازها و احساسات پنهانی میشود. علاوه بر این، ابسیدین دارای خاصیت ایجادکنندهی تعادل و انگیزهدهندگی است.
۹- سنگ سیاه دیوپسید
سنگهای قیمتی ستاره سیاه (دیوپسید) با برش کابوچون (دامله) برش داده میشوند. سنگهای قیمتی ستاره سیاه بهوسیله سیلیکات منیزیم کلسیم مثل اجزاء سوزن تشکیل میشوند که جلوه ستارهای را ایجاد میکند. اعتقاد بر این است که سنگهای قیمتی ستاره سیاه پرخاشگری را کاهش میدهد و باعث افزایش خلاقیت میشود. این سنگ در مکانهایی مثل روسیه، پاکستان، آفریقای جنوبی، اتریش، برزیل، ایتالیا، آمریکای شمالی، سریلانکا و فنلاند یافت میشود. سختی این سنگ بین ۵/۵ از ۱۰ درمقیاس موس است و این سنگ درطراحی جواهرات باید با احتیاط استفاده شود.
۱۰- ملانیت (لعل سیاه)
ملانیت سنگ جواهر گارنت سیاه و درخشان است که برخی مواقع به دلیل دارا بودن عنصر تیتانیوم از آن با عنوان «آندرادیت تیتانی» یاد میشود. این سنگ، ظاهری کدر با درخشندگی نیمه الماسی دارد و به خاطر تلالو درخشانش برای استفاده در جواهرات بسیار مناسب است. برخی درخشش ملانیت را نیمه فلزی توصیف میکنند. در مورد سبکهای برش این سنگ باید بگوییم که برش برلیانی درخشش عالی ملانیت را دو چندان میکند.
در مورد خواص درمانی گفته میشود که ملانیت احساسات مثبت و اعتماد به نفس را افزایش میدهد. سبب ایجاد تعادل و مقاومت و افزایش خلاقیت میشود. ملانیت از لحاظ جسمانی در افزایش تولید و جریان خون، اختلالات نایژهای، جذب کلسیم، منیزیم و آهن و همچنین تقویت بینایی نقش بهسزایی دارد. در باورهای سنتی هندو، ملانیت در چاکرای اول یا «چاکرای ریشه» که در ابتدای نخاع قرار دارد، اثرگذار است.
۱۱- سنگ حدید (Hematite)
سنگ حدید نوعی کریستال مات است که به رنگ های سیاه، سیاه مایل به خاکستری و قهوه ای مایل به قرمز موجود می باشد. این سنگ از اکسید آهن سیاه و فلزی شکل، تشکیل می شود که با منیتیت (سنگ آهن مغناطیسی) و اکسید آهن مغناطیسی متفاوت است.
سنگ حدید به نام «سنگ خون» نیز نامیده میشود، زیرا رنگ قرمز شفاف سنگ سنباده از این سنگ حاصل میشود و مایعات خنککننده در دستگاه برش، هنگام برش هماتیت خونی رنگ میشوند. هماتیت در اکثر نقاط دنیا یافت میشود.
از کشورهای اصلی منبع این سنگ میتوان به آلمان، ایتالیا، برزیل، ایالات متحده آمریکا، سوئیس، کانادا، روسیه، سوئد و ایتالیا اشاره کرد. نوعی از هماتیت که در جواهرسازی استفاده میشود، شکل تراشخورده هماتیت آبی رنگ مایل به خاکستری است که بعد از اتمام مراحل تراش به رنگ نوک مدادی در آمده و جلایی مناسب و براق فلزی پیدا می کند. به عنوان مهره، تسبیح و… مصرف میشود و میتواند نگین انگشتری مناسبی باشد. خود هماتیت به عنوان جایگزین مروارید سیاه به کار می رود. اما باید بدانید که وزن آن خیلی سنگین تر از مروارید است.
برخی از حدیدها بخاطر وجود منگنز خاصیت مغناطیسی و آهنربایی دارند که بیشتر در برزیل به دست میآید. سختی آن ۵/۶ و وزن مخصوصش حدود ۵ است. اگر یک تکه حدید را به قسمتی از ظروف یا کاشیهایی از جنس چینی که لعاب نداشته باشد، بکشیم، خط قرمزی ایجاد میشود ( و البته مراقب خش افتادن خود جواهر باشید). دراصل اگر هماتیت به عنوان عامل ساینده به کار رود، از خود اثری به رنگ قرمز روشن به جا میگذارد که در اصطلاح جواهر سازان به نام «سرخاب» شناخته می شود.
سنگ حدید میتواند بلا را دفع کند و اثر آن را خنثی سازد و به منظور ایمنی و محافظت در برابر خطرات و غلبه بر دشمنان کاربرد دارد.
معرفی چند سنگ سیاه قیمتی دیگر
سنگهای جواهر سیاه دیگری هم وجود دارند که در طراحی و ساخت جواهرات به کار میروند؛ مثلا جت، کاستریتیت، سیراندیت، تکتیت و آهنربا از انواع سنگهای سیاه هستند.
این سنگها غالباً رنگهای متنوعی دارد که از قرمز تا بنفش متغیر هستند اما در انواع رنگ مشکی هم یافت میشوند؛ یاقوت سیاه، فلوریت سیاه، یشم سیاه، زیرکونیای سیاه، گارنت یا نارسنگ سیاه، سنگ قمر سیاه و بریل سیاه، که به زمرد معروف است و به رنگ سبز نیز دیده میشود از جمله سنگ گوهرهای سیاه دیگری هستند که با وجود این که مانند سنگهای دیگر گران قیمت نیستند اما در ساخت جواهرات به وفور به کار میروند.
سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه سنگ سیاه
سلام چند نمونه سنگ سبز و سیاه دارم چطور میشه عکس بفرستم